Adoptionens pris, hjerteskærende dokumentar

Var der nogen som så ”adoptionens pris” på tv2?

Jeg sad tilbage med væmmelse og afmagt efter jeg havde set programmet om Masho og hendes bror der blev bortadopteret til Danmark – Til nogle forældre der i mine øjne slet (lad mig sætte en stor fed streg under) ikke magtede opgaven, at adoptere børn. Men bevares, det er blot min mening.  Her kommer så lidt galle.

Masho følte sig så svigtet og magtesløs ved at blive revet væk fra hendes forældre og trygge rammer. Til mennesker hun slet ikke forstår og som slet ikke forstår hende.

Prøv at tænk et chok hun har fået sig. I Etiopien virkede hun som en frisk og tilpas pige. Men at se hendes slukkede øjne da hun får af vide af hendes adoptivforældre at hun ikke skal bo ved dem mere, fordi de ikke magter hende?! Hvor herre til hest! Så blev hun lige svigtet igen igen! Hvor må hun føle sig alene…

Hvis man adoptere børn fra en anden kultur og børn er der så store, at de godt kan huske deres biologiske forældre, så ved man at det bliver hårdt og meget svært. Giv da lige pigen en chance og gi’ hende noget kærlighed, empati og medfølelse! Hvis man siger A så siger man også B!

Prøvede virkelig at sætte mig i adoptivmoderens sted, men at hun kalder Masho ”en nitte” og at hun må være forhekset(!) er ikke til at begribe! Hvor er hendes empati og medfølelse for det lille barn?! Husk, hun er den voksne og Masho er barnet, i en stor indre krise!

Og nu skal Masho være institutionsbarn. Hvor må hun føle sig svigtet, forladt, alene og misforstået. Hun har ikke engang hendes bror længere og når hun engang ser den dokumentar, hvad kommer hun ikke til at tænke? Er jeg ikke god nok? Hvad gjorde jeg så forkert?

Man kan læse lidt her, om hvorfor skaberen af dokumentaren ikke greb ind.

Jeg håber at Masho og hendes lillebror Roba for et liv fyldt med kærlighed trods deres barske start på livet. Jeg kommer i hvert fald til at tænke meget på, hvordan de har det.

19 meninger om “Adoptionens pris, hjerteskærende dokumentar”

 1. Jeg så det ikke, men hold op en masse status opdateringer, der var på min facebook i morges, da jeg stod op! Seriøst, alle havde jo skrevet om det. Jeg burde nok undersøge, om der kommer en genudsendelse 🙂

  1. Ja facebook gik helt amok efter udsendelsen.
   Tror den bliver genudsendt rigtig mange gange efter den heftige debat.

 2. Jeg kunne slet ikke være mere enig… Det var så forfærdelig og så giver forældrene hende skylden og siger hun ville vil være en del af deres familie… Ja tak, det vil jeg sq heller ikke med den kolde skid af en mor…
   

 3. Jeg var bogstavelig talt rystet! Og meget harm! Det var virkelig frygteligt at se, men det virker til at der er blevet skabt en del debat om emnet, og det er jo trods alt positivt.

  1. Også her! Jeg tænker stadig meget på det, og føler virkelig med Masho. Og nu er det jo for sent at hun kommer hjem til hendes biologiske forældre 🙁

 4. Det er så forfærdeligt. Jeg sad og græd da jeg så den. Jeg fatter ikke, hvordan man så brændende kan ønske sig et barn og så ikke tage sig af det, for det var “svære” end de troede. Hvad havde de egentlig regnet med? Jeg håber hun får et godt liv fyldt med kærlighed. Desværre tror jeg ikke det kommer til at lykkedes. Masho bliver nok desværre endnu et institutions-barn med en masse omsorgssvigt!

  1. Puha, jeg havde virkelig også en kæmpe klump i halsen 🙁 Jeg var helt paf over at de bare gav op?! Hvad hvis det var deres biologiske barn, ville de så også bare smidde det væk?
   Nej, Masho bliver desværre nok kastet rundt mellem forskellige insttitutioner resten af livet.

 5. Jeg synes simpelthen, at hende “stedmoderen” var en heks! Jeg har da aldrig set nogen være så følelsesforladt. Selvfølgelig var det hele jo sværest for Masho. Hun var jo gammel nok til at undre sig over, at hun blev fjernet fra sine biologiske forældre og kunne tydeligvis godt mærke, at stedmoderen ikke kunne lide hende. 
  Hvad skete der også for, at Masho skulle gå fra bordet, fordi hun lavede en eller anden bevægelse med hovedet? Hids dig dog ned kvinde, og giv det barn noget mad! Hun gør sgu da intet for at gå dig på nerverne. Hende stedmoderen var tydeligvis ikke egnet til at få børn. Åh, man bliver helt rasende! 

  1. Heks er næsten mildt sagt! Ja, følelsesforladt og kold var lige hvad hun var!
   Jeg var helt paf over hendes reaktion til middagen. Hun er jo en tikkende bombe!

  1. Det er helt forfærdeligt. Det er lige før jeg syntes man ikke skal se det. for jeg tænker næsten ikke på andet end Masho. Det er virkelig hjerteskærende..

 6. Jeg så heller ikke dokumentaren, men jeg får helt tårer i øjnene bare ved at læse dit indlæg om det – stakkels pige! Jeg håber inderligt at hendes fremtid er lysere, men hvor er det bare svært for hende når hun nu har fået stemplet ‘institutions-barn’. Samtidig lader det til at hun har været så længe i Danmark at der heller ikke venter hende en lykkelig fremtid i Etiopien og det gør bare ondt helt ind i hjertet at et lille barn har fået så dårlige kort på hænderne af de mennesker der skulle have hjulpet, støttet og elsket hende (selvom jeg ikke så dokumentaren har jeg fulgt med i debatten). 

  1. Åh Charlie, det er skrækkeligt. Jeg havde det så svært ved at skrive det men måtte bare ud med det.
   Masho kommer desværre nok til at bruge mange år på institution efter alt det hun er blevet udsat for 🙁

 7. Jeg så det ikke, fordi jeg vidste jeg ville blive ked og arrig! Men hold nu op hvor gik omverdenen lige amok, men som du siger har man sagt A må man også sige B.
  Jeg håber bare at det danske døgninstitutionsmiljø kan give hende en stabil og kærlig opvækst! Åh det stakkels barn!!
  /Camilla 

  1. På en måde ville jeg ønske at jeg ikke havde set det!
   Føj for et program altså!
   Som du siger, så håber jeg inderligt at hun får kærlighed og stabilitet, men desværre ved jeg af erfaring fra mit eget fag – at stabilitet i et institutionsbarns liv er en manglevare. De bliver flyttet fra døgninstitution til døgninstitution..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *